Laden Evenementen

Alzheimer café Amsterdam Noord

“Levenskunst”

28 juni 2016 van 19:00 - 21:30

Gegevens

Datum:
28 juni 2016
Tijd:
19:00 - 21:30

Locatie

Restaurant De Die
Loenermarkt 900
Amsterdam, Nederland
+ Google Maps

Mantelzorger Helma vertelt over haar ervaringen en oplossingen

De zorg voor iemand met dementie kan zwaar zijn. Hoe ga je er samen mee om? Op 28 juni bespraken we dit met Helma Teunissen, die met haar man Nico Teunissen bekend is van het RTL4-programma ‘Voor ik het vergeet’.

Kroegbaas Iris, die voor haar werk bij de Dementie Verhalenbank vaak mantelzorgers interviewt, deed dat ditmaal in een iets andere setting: het Alzheimer Café Noord. Ze liet Helma vertellen over de periode dat duidelijk werd dat er iets aan de hand was met Nico. Nico was afwachtend in situaties waarin hij voorheen meteen actie ondernam, en had steeds meer moeite met het navigeren naar plekken die hij vroeger altijd moeiteloos wist te vinden. Dan neemt Iris het publiek mee naar de volgende fase: de diagnose. Hoe was dat? Helma vertelt dat er in eerste instantie een shock was, die later werd gevolgd door een ontkenningsfase. Maar op een gegeven moment heeft ze zichzelf voor een keuze gesteld: in het verdriet blijven hangen, of doorpakken en de dingen blijven doen waar het echtpaar altijd al van genoot.

Hoewel Helma benadrukt dat ieders situatie anders is, heeft zij er veel aan gehad door voor de tweede optie te kiezen. Door de hulp steun van haar omgeving, lukt het haar om de zorg voor Nico niet alleen vol te houden, maar ook nog van het leven te genieten. Dat vereist soms creatieve oplossingen. Met zijn tweeën op vakantie gaan gaat niet meer, dat is te belastend voor Helma vanwege de aandacht die zij vierentwintig uur per dag voor Nico moet hebben. Toch maakt het echtpaar nog reizen, waarbij ze de hulp van anderen inschakelen die meegaan op vakantie.

Helma benadrukte deze avond dat je het als mantelzorger niet ver hoeft te zoeken om plezier uit het leven te blijven halen. Zelf is ze met haar man naar Zuid-Afrika gegaan, maar: “ga eens naar buiten een ijsje halen,” zegt ze, “of naar Artis. Daar heb je ook wilde beesten.” Natuurlijk wordt ze wel eens boos, maar bovenal heeft Helma het respect voor haar man, die de hele avond naast haar zat, nooit verloren. “Het blijft mijn man.”

Komende bijeenkomsten

    Geen bijeenkomsten gepland.