Laden Evenementen

Alzheimer trefpunt Amsterdam Zuidoost

Kunst en dementie

1 december 2016 van 19:00 - 21:15

Gastspreker: Anouk Hespen, medewerkster Stedelijk Museum

Het stedelijk Museum heeft speciaal voor mensen met dementie het programma ‘Onvergetelijk Stedelijk’ ontwikkeld. Tijdens deze avond zal Anouk Heesbeen u graag informeren en een demonstratie geven, zodat u tijdens het interactieve gedeelte zelf kunt ervaren hoe het programma werkt.

Zo nodig kan vervoer geregeld worden. Bel daarvoor de receptie van het Evean Henriette Roland Holst en vraag naar Anusati Smitt T 020 – 495 22 00 of stuur een mailtje naar anusatismitt@evean.nl

Gegevens

Datum:
1 december 2016
Tijd:
19:00 - 21:15

Locatie

Evean Henriëtte Roland Holst
Kortvoort 100
Amsterdam, Nederland

Organisator

Zuidoost

Onvergetelijk Stedelijk!

Alzheimer Trefpunt 1 december 2016
(Door Dennis Morriën)

Stipt om 19.30 start de laatste bijeenkomst van dit jaar. Gast vanavond is Anouk Heesbeen, projectcoördinator van het Stedelijk Museum. Zij vertelt over haar project Onvergetelijk Stedelijk! Via de infotafel kunnen mensen een boekje meenemen met informatie over het project.

Gastvrouw Carla opent de bijeenkomst met enkele huishoudelijke mededelingen en vertelt onder meer dat men via het telefoonnummer van Alzheimer Nederland informatie over dementie en aanverwante zaken kan verkrijgen (0800-5088). Ook via de website Alzheimer Amsterdam is veel te vinden over diverse thema’s alsmede de agenda’s voor de verschillende trefpunten en bijeenkomsten.

Voor de pauze legt Anouk uit hoe zij gestart is met het programma: zij heeft een training gekregen (van het Museum of Modern Art New York) om de rondleidingen te kunnen geven. Deze laten je ervaren hoe je op een onvergetelijke manier naar kunst kunt kijken. Het Stedelijk Museum is het grootste museum in Nederland voor moderne, hedendaagse kunst.

In 2013 is het onvergetelijk programma gestart en vindt inmiddels wereldwijd plaats in diverse musea. Vanwege het succes in het Stedelijk zijn er in Nederland een dozijn andere musea in Nederland die nu Onvergetelijke Rondleidingen aanbieden.

Uitgangspunten zijn:
• Het is voor de persoon met dementie EN hun dierbaren
• Nadruk op wat iedereen nog WEL kan
• Plezier hebben staat centraal
• Sociale gebeurtenis: vriendschappen ontstaan
• Activerende waarde van kunst

Voor het Stedelijk Museum geldt dat de onvergetelijke rondleiding iedere eerste maandag van de maand van half 3 tot 4 plaatsvindt. Deze duurt 1,5 uur.
Tijdens de rondleiding worden er 5 tot 6 werken aan de hand van een thema besproken. Naamstickers worden gebruikt en er zijn stoelen beschikbaar. Naast de rondleider is er ook en gastvrouw of heer aanwezig. Men krijgt een aandenken mee naar huis.

Aandachtspunten tijdens de gesprekken zijn:
• foute antwoorden bestaan niet
• structuur, zo min mogelijk afleiding
• open vragen, betrekken van non-verbale reacties
• inzetten muziek, geur of tast
• aanpassen tempo, volume en articulatie
• Sociale interactie? Ja graag!
• Humor, humor, humor

Er is wetenschappelijk onderzoek gekoppeld aan de effecten. Resultaten zijn o.a.: opgewektere stemming, toename van sociale steun, verhoogd zelfvertrouwen. De mantelzorger ervaart minder emotionele problemen. Door museumbezoek raakt met geïnspireerd om ook andere activiteiten samen te doen.

Succesfactoren:

• benadering van rondleiders, gastheren en gastvrouwen
• aandacht voor behoeftes van de doelgroep
• veilige omgeving
• intellectuele stimulatie
• delen van ervaringen
• sociale interactie
• verdieping van kennis over de kunstcollectie

Aanmelding via:
educatie@stedelijk.nl
7,50 euro per persoon en met museumkaart gratis

Na de pauze is er een ‘demonstratierondleiding’. We starten met een drietal portretten. Het eerste portret, een bejaarde dame met een wat sombere achtergrond, maakt veel los bij het publiek. Is het wel een vrouw? Het zou ook een man kunnen zijn. Sommigen vinden het portret een grote verslagenheid weergeven. Iemand anders denkt dat de achtergrond te maken heeft met het bombardement te Rotterdam ten tijde van W.O. II.
Iedereen is het er wel over eens dat de vrouw veel heeft meegemaakt in het leven. Maar een ieder vult voor zichzelf in wat het portret weergeeft.

Anouk stelt goede, vooral open vragen, en geeft uiteindelijk achtergrondinformatie over het schilderij: het is geschilderd in 1943 door Charley Toorop en is “Arbeidersvrouw” genaamd. Zij heeft het een zelfportret genoemd.

Het tweede portret is een heel ander type werk: erg kleurrijk met veel lijnen en details op de achtergrond. Geschilderd door Marc Chagall, “Zelfportret met zeven vingers”. Anouk deelt foto’s uit van de schilder om te kunnen bepalen in hoeverre er gelijkenissen zijn. Ook hier heeft iedereen wel iets te vertellen over wat men waarneemt.

De derde afbeelding is een foto van een meisje in een badpak op het strand met op de achtergrond de zee en een wolkenlucht. Men krijgt de indruk dat de foto mogelijk in Nederland is gemaakt of elders aan de kustlijn in Europa. Het meisje lijkt in de pubertijd te verkeren.

Het publiek was enthousiast en heel betrokken en vond het over het algemeen een leuke manier om zo kunst te bekijken. Vaak zorgt kennis van kunst ervoor dat je niet meer onbevangen kijkt en vandaar dat er pas na het gesprek meer details worden gegeven over het werk. Dank je wel Anouk voor deze informatieve en aangename avond!

Komende bijeenkomsten

    Geen bijeenkomsten gepland.