Laden Evenementen

Alzheimer trefpunt Amsterdam Zuidoost

Filmavond: ‘Papa’, een documentaire over Fronto Temporale Dementie (FTD)
Gastsprekers: Josselin Gordijn en Jet Verheijen, regisseurs

12 januari 2017 van 19:00 - 21:30

Deze documentaire Papa portretteert de relatie van tiener Renée met haar dementerende vader Jan Willem.
Renée was dertien toen er bij haar vader (toen 51) een vorm van dementie werd geconstateerd. Een periode van grote veranderingen brak aan, met als dieptepunt dat vader Jan Willem niet meer thuis kon wonen.

Renée wordt nu bijna zestien en het ziet er naar uit dat haar vader voor het eerst niet bij haar verjaardag kan zijn.
De documentaire Papa is een intiem portret over het wegvallende contact tussen de opgroeiende Renée en haar vader, die steeds verder achteruit gaat.

Het Alzheimer Trefpunt wordt georganiseerd in het Evean Henriëtte Roland Holst, Kortvoort 100, 1104 NB Amsterdam-Zuidoost
Vooraf aanmelden is niet nodig. U kunt gewoon binnenlopen.

Hoe kom ik daar?
Met eigen vervoer (vrij parkeren op eigen terrein) of met het Openbaar Vervoer (bus 49 en 45, halte Kelbergen of bus 47, halte Kikkenstein)

Zo nodig kan het vervoer geregeld worden. Bel daarvoor de receptie
van het Evean Henriëtte Roland Holst en vraag naar Anusati Smitt
(T 020 – 495 22 00) of stuur een mailtje naar anusatismitt@evean.nl

Gegevens

Datum:
12 januari 2017
Tijd:
19:00 - 21:30

Locatie

Evean Henriëtte Roland Holst
Kortvoort 100
Amsterdam, Nederland

Organisator

Zuidoost

Verslag van de discussie na de film "Papa". Een film over de realatie van de tiener Renee met haar dementerende vader.

Alzheimer Trefpunt Roland Holst
Donderdag 12 jan. 2017

Deze keer wordt de avond niet geleid door Carla Coenen (i.v.m. griep) maar door Nelleke Hoogedoorn. Te gast is Josselin Gordijn, één van de regisseurs van de documentaire Papa die vanavond vertoond gaat worden. De film portretteert de relatie van tiener Renée met haar dementerende vader Jan Willem.

Renée was dertien toen er bij haar vader (toen 51) een vorm van dementie werd geconstateerd. Een periode van grote veranderingen brak aan, met als dieptepunt dat vader Jan Willem niet meer thuis kon wonen.
Renée wordt nu bijna zestien en het ziet er naar uit dat haar vader voor het eerst niet bij haar verjaardag kan zijn. De documentaire Papa is een intiem portret over het wegvallende contact tussen de opgroeiende Renée en haar vader, die steeds verder achteruit gaat.

Josselin is student journalistiek (ook wellicht bekend van het televisieprogramma De Monitor). Zij heeft de documentaire gemaakt in het kader van het ‘excellentie programma’ van de studie met als doel de productie van een professionele documentaire.

Na een korte introductie door Nelleke start de film met daarna een pauze en vervolgens een vraaggesprek met het geïnteresseerde publiek te starten.

Wat is FTD, Frontale Temporale Dementia? Hierbij verminderen vooral de emoties, het gevoelsleven en o.a. het evenwichtsorgaan. Een type dementie die bijna altijd voorkomt bij mensen jonger dan 65, soms al met 40 jaar.

Wat gaat er in de man om?, was een andere vraag. Dat is moelijk te peilen, aangezien hij nauwelijks meer spreekt. Hij weet nog wel precies wie iedereen is. Maar lachen is er ook niet meer bij, enkel een glimlach zo nu en dan. Lezen doet hij niet meer.
De veranderingen traden plotseling op; hij sloeg bijvoorbeeld ineens geen arm meer om zijn vrouw heen. Na een bezoek aan de huisarts dacht men aanvankelijk aan een depressie of burnout, maar vrij snel werd dementie vastgesteld.
Hij werd onhandelbaar, hield zich niet meer aan verkeersregels o.a. en dus is hij na een half jaar uit huis geplaatst in een gesloten inrichting. Een ingrijpende gebeurtenis voor het gezin, ook op financieel gebied. Inmiddels leeft Jan Willem daar nog steeds, maar is ondertussen enorm afgevallen.

De reden voor de echtgenote van Jan Willem om mee te doen aan het project was voornamelijk om meer begrip en bekendheid te scheppen voor dit type dementie.
De regisseurs Josselin Gordijn en Jet Verheijen zijn daarin zeker geslaagd. De film is overigens ook te bestellen voor geïnteresseerden.

Het publiek was zichtbaar geëmotioneerd door de vertoonde film. Helaas was het aantal bezoekers aan de lage kant, mogelijk doordat er geen aankondiging in de Echo is geweest. De avond werd zoals gebruikelijk afgesloten met een bloemetje voor de gastspreker en een gelukkige uit het publiek.

Komende bijeenkomsten

    Geen bijeenkomsten gepland.