Laden Evenementen

Alzheimer trefpunt Amsterdam Centrum

In gesprek met iemand met dementie
We gaan in gesprek met iemand met dementie en een naaste.

1 november 2017 van 19:00 - 21:30

Inloop vanaf   19:00
start                  19:30
einde:               21:30

We gaan in gesprek met iemand met dementie en een naaste. Wat betekent het om de diagnose dementie te krijgen, en hoe ga je dan verder met je leven? Wat verandert er allemaal en hoe reageert de omgeving daarop? Hoe belangrijk is de rol van een mantelzorger hierbij?

Op het midden van de avond een pauze met de gelegenheid om met elkaar te praten.

Aan het einde van de avond kan er samen nog nagepraat worden met een drankje.

De hele avond zijn er mantelzorgondersteuners aanwezig voor desgewenste ondersteuning.

Meer informatie over de gastspreker en het programma volgt nog.

Gegevens

Datum:
1 november 2017
Tijd:
19:00 - 21:30

Locatie

Organisator

Centrum

Op Woensdagavond 1 November was het weer zover “het Alzeimertrefpunt” in het Pinto huis. Speciale gast is een aardige oudere dame met beginnende dementie. Zij zal geïnterviewd worden door de gespreksleider Sjef van Bommel.
Zij is samen gekomen met een vriendin, die haar graag wil ondersteunen bij het interview.
Er zijn inmiddels al veel oude bekenden maar ook nieuwe gezichten gearriveerd. Bijzonder is de aanwezigheid van drie maatschappelijk werkers uit Zuid Korea die in Nederland zijn om te onderzoeken hoe wij in Nederland omgaan met dementie. Ze willen iets soortgelijks als het Trefpunt opzetten in Korea en zijn benieuwd naar de onderwerpen en opzet. Helaas kunnen zij niet alles verstaan maar Kees heeft zoveel mogelijk uitleg gegeven aan het eind van de avond.
Verder zijn er echtparen aanwezig waarvan  de partner aan dementie lijd.  Onder de aanwezigen is ook een man aanwezig die vertelt dat hij zijn dementerende vrouw alleen thuis  heeft moeten opsluiten om even naar het trefpunt te kunnen. Hij is al vaker geweest en ervaart de avonden als heel fijn en ondersteunend.
Daarnaast zijn de Casemanagers van Buurtzorg en Cordaan ook aanwezig. Al me al zijn er inmiddels zo’n 35 belangstellenden. Het past allemaal net in de ruimte maar mocht het drukker worden dan mogen we de andere kamer benutten.
Tijdens de koffie/thee met koekje voelt de sfeer al snel gemoedelijk en vertrouwd.
Sjef  heeft een leuk en openhartig gesprek met mevrouw. De vriendinnen kennen elkaar al van  lang geleden toen ze samen in hetzelfde verpleegtehuis in de zorg werkten. Nu zit mevrouw zelf in een verpleegtehuis op een gesloten afdeling. Zij vertelt dat ze de deurcode weet en zo zelf naar buiten kan. Dit tot vermaak van de aanwezigen. Het besef dat ze langzaamaan achteruit  gaat en dingen niet meer onthoudt of zal onthouden baart haar wel zorgen. Ze probeert van elke dag te genieten en ze is dankbaar als er een dag bij is waarin ze alles nog wat kan beseffen en onthouden. Soms lukt dat helemaal niet en is ze totaal de weg kwijt. Dit is heel verdrietig maar mevrouw reageert hier heel reëel op. Haar vriendin vult af en toe wat aan. Zij ziet haar zieke vriendin ook veranderen en dat is niet gemakkelijk. Sjef betrekt ook de zaal bij het gesprek en er komen mooie reacties en herkenning op het verhaal van mevrouw. Een man zegt dat hij wou dat zijn vrouw nog zo goed was, zij is er veel erger aan toe, dan u….waarop zij weer reageert dat ze een hele goede dag heeft vandaag en steun vindt van de aanwezigen vandaag.
De avond eindigt met het onderling vertellen van elkaars ervaringen. Het is elke keer weer heel bijzonder hoe mensen samen hun verdriet en hun verhaal kunnen doen op deze avonden en steun ondervinden bij elkaar. Ook dat is deze keer weer opnieuw gelukt.

Komende bijeenkomsten

    Geen bijeenkomsten gepland.